+60184635525 (Topix Technology) topixtechnology@gmail.com

Pernah tak rasa bingung sewaktu pertama kali hendak membeli barangan komputer ? Anda berada dalam keadaan dilemma sama ada nak beli komputer (PC) ataupun laptop. Sebab kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama dan kelebihan masing-masing. Sebagai pengguna yang bijak, anda seharusnya mengetahui tujuan utama penggunaan komputer atau laptop tersebut. Jika anda seseorang yang cenderung membuat kerja di luar pejabat, jadi anda disyorkan untuk membeli laptop. Sebelum anda tersalah buat pilihan, anda WAJIB baca dahulu kelebihan dan kekuragan laptop berbanding PC.

KELEBIHAN LAPTOP

Portable : Dengan rekaan bentuk yang nipis,kecil, laptop boleh dibawa kemana sahaja.
Lebih Flexibel : Bosan buat kerja dirumah atau office ? Dengan adanya internal bateri laptop, ia membolehkan anda membuat kerja sambal lepak di luar seperti mamak,MCD dan KFC.
Tidak perlu UPS (Uninterupalbe Power Supply): Jika laptop mati secara tiba-tiba, data tidak akan hilang

KEKURANGAN LAPTOP

 

Alat ganti (Sparepart) mahal :Jika model laptop terlalu lama, berkemungkinan sparepart tiada atau susah nak dicari dan menjadikan sesuatu sparepart itu sangat mahal.
Kerosakan menyeluruh : Contohnya, jika skrin laptop rosak akibat terjatuh, maka komponen lain juga perlu dicheck kerana kesan jatuhan dan hentakan tadi melibatkan seluruh body laptop.

 

KELEBIHAN KOMPUTER DESKTOP

Murah : Tidak dinafikan harga desktop sememangnya lagi murah berbanding laptop dengan spesifikasi laptop yang sama, malah lebih tinggi.
Performance lebih tinggi : Walaupun spesifikasi sama dengan laptop, tetapi performance desktop jauh lebih bagus berbanding laptop.
Alat ganti (spare part) lebih murah : Spare part komputer mudah dicari dan harganya lebih murah.

KEKURANGAN KOMPUTER DESKTOP

Static dan terhad : Komputer sentiasa memerlukan direct current untuk sentiasa ON. Menjadikan penggunaanya terhad dan setempat.

Berat dan besar : Tidak dinafikan Komputer mempunyai saiz yang besar dan berat. Sukar untuk di bawa ke mana-mana.

 

 

Sebarang pertanyaan mengenai laptop boleh hubungi kami di :

SMS /WHATSAPP /CALL
+6018 4635525

atau boleh datang terus ke kedai

 

TOPIX TECHNOLOGY
42-G JALAN DINAR F U3/F, SEKSYEN U5 SUBANG PERDANA ,40150 SHAH ALAM ,SELANGOR.
https://goo.gl/maps/qhweJb57T9s