+60184635525 (Topix Technology) topixtechnology@gmail.com

Perlu ke Tambah RAM ?

       Sebelum itu, kenalah tahu apakah itu RAM? fungsi RAM terhadap sesebuah komputer ataupun laptop. Dan           bagaimana RAM itu berfungsi.        Mudah saja, Random Access Memory singkatannya (RAM) atau kita istilahkan sebagai Memori berfungsi               ...

Tips Penjagaan Keyboard

Alamak ! Terpaksa guna ON-Screen Keyboard sebab ada 3 atau 4 butang huruf dekat keyboard dah tak boleh pakai. Dah la kerja nak kene submit esok. Keyboard pulak buat hal. Jadi saya pun ambil keputusan untuk pergi ke kedai Komputer berdekatan. Sembang punya sembang,...

Cara Penjagaan Battery Laptop 2019/2020

Plugged in and not charging? No battery is detected ?? Consider replacing your battery ??? . Anda salah seorang yang mengalami masalah ini ? Tanda-tanda ini memberitahu bahawa bateri laptop anda sudah rosak dan perlu membuat gantian baru.   Bateri merupakan...

Punca Motherboard Rosak

Motherboard (Pepapan Induk) Motherboard rosak adalah perkara yang sangat ditakuti oleh pengguna laptop. Kerana kos membaiki motherboard ini sangat lah mahal. Kebiasaanya, kos membaiki motherboard ini sekitar RM350 dan boleh cecah ribuan ringgit. Dah macam beli sebuah...

6 Tips Lajukan Laptop

Pernah tak anda bingung ? Laptop yang digunakan pada awal pembelian, terasa laju berdesup. Tapi lama-kelamaan semakin perlahan. Pelik kan? Banyak punca yang menyumbang kepada masalah “slow” ini, sehinggakan ada yang stress kerana terpaksa menuggu lama untuk melakukan...

5 Kesalahan Ketika Menggunakan Komputer

5 KESALAHAN KETIKA MENGGUNAKAN KOMPUTER Disini kami senaraikan 5 kesalahan yang seringkali pengguna komputer lakukan dan bagaimana cara untuk mengelak daripada membuat kesilapan yang sama. Tidak backup dokumen penting Kebiasaanya, pengguna computer kerap lupa untuk...

Tips Penting Sebelum Membeli Laptop

Tips Penting Sebelum Membeli Laptop Saya pasti bahawa ramai dalam kalangan kita yang masih bingung ketika mahu membuat pembelian laptop kerana mahukan yang terbaik dan harga yang berpatutan. Saya percaya masyarakat Malaysia kebiasaannya akan pergi ronda di Lowyat...

10 Kelebihan SSD Berbanding HDD

Solid State Drive atau mudahnya dikenali sebagai SSD, sudah mula dikenali dan banyak digunakan oleh pengguna computer pada zaman kini. Walaupun harganya mahal, sebagai pengguna yang mementingkan prestasi, mereka rasa berbaloi untuk menggunakannya. Ketahui 10 kelebihan...

Tanda-Tanda Skrin Laptop Sudah Rosak

Ramai pengguna laptop mengalami masalah paparan skrin rosak dan perlu membuat gantian yang baru. Banyak faktor yang menyebabkan kerosakan pada skrin laptop. Antaranya, skrin ditindih dengan barang yang berat, laptop terjatuh, air tumpah, pengunaan sudah terlalu lama,...